Zorgverleners
Hiv-testen en counselen op initiatief van de zorgverlener
Sub-Saharaans-Afrikanen zijn de tweede grootste groep in België die door hiv getroffen wordt. Ze lopen een groter risico om laat gediagnosticeerd te worden. Zorgverleners denken er vaak eenvoudigweg niet aan om een hiv-test voor te stellen. Daardoor worden een heleboel diagnose-opportuniteiten gemist. Hun Afrikaanse patiënten hebben misschien geen duidelijk seksueel risicoprofiel. Patiënten vragen misschien zelf geen hiv-test omdat ze door hun culturele achtergrond overtuigd zijn dat “de dokter het wel het beste zal weten”. Sub-Saharaans-Afrikanen hebben echter meer kans om seropositief te zijn. Ze zijn immers afkomstig uit regio’s waar hiv meer voorkomt. Meer dan twee derde van alle hiv-patiënten ter wereld woont in Sub-Saharaans-Afrika.
We promoten hiv-testen in de gemeenschappen en moedigen Afrikanen aan om proactief om een hiv-test te vragen. De meesten verwachten echter nog steeds dat de dokter de test voorstelt. Ze denken misschien ook, ten onrechte, dat elke bloedtest een hiv-test omvat. Om deze barrières te overwinnen, moedigen we dokters aan en leiden hen op om proactief een hiv-test voor te stellen aan hun patiënten van Afrikaanse origine. Een hiv-test is bovendien altijd een opportuniteit voor preventie. Daarom promoten we bij de zorgverlener ook counseling, naar analogie met het nationaal hiv-plan. Samen met Domus Medica en het Centrum voor Huisartsengeneeskunde van de Universiteit van Antwerpen creëren we meer bewustzijn.
Ben je geïnteresseerd om hiv-testen en counseling op initiatief van de zorgverlener (PITC=Provider Initiated Testing and Counseling) toe te passen?
Voor gezondheidszorgverleners die proactief een hiv-test willen voorstellen aan hun patiënten van Afrikaanse origine, hebben we PITC-richtlijnen ontwikkeld om hen te ondersteunen bij het aanpakken van de hiv-testen. Deze zijn gebaseerd op de richtlijnen van WHO/UNAIDS , en op ons eigen onderzoek betreffende de perceptie die dokters over PITC hebben.
- Ze beschrijven gedetailleerd de verschillende stappen in de pre- en post-testcounseling.
- Ze vermelden achtergrondinformatie over de meest voorkomende culturele barrières.
- Ze geven concreet communicatieadvies.
Om ze bruikbaar te maken, werden ze ook samengevat in een overzicht van 1 pagina.
Ben je geïnteresseerd in een opleiding?
Indien je meer informatie over PITC nodig hebt, gelieve ons dan te contacteren voor opleidingsmogelijkheden. We bieden opleidingen op maat van jouw behoeften of die van LOK-groepen of groepspraktijken aan.
- Contacteer Charles Ddungu:
- +32 (0)479 50 03 98
- ddungu.charles@sensoa.be