Over ons
Wat is het All Togehter For Sexual Health (AT4SH) Project?
Het AT4SH Project streeft naar het bevorderen van seksuele gezondheid en hiv-preventie in de gemeenschappen van sub-Saharaans-Afrikaanse Migranten in Vlaanderen.
In Vlaanderen zijn sub-Saharaans-Afrikaanse Migranten, net zoals in de meeste West-Europese landen, disproportioneel getroffen door hiv/aids. Ze vormen een kleine groep (circa 60.000 personen of 0,94 % van de Vlaamse bevolking en 9,43 % van alle migranten), maar toch vertegenwoordigen zij 33 % van het totaal aan hiv-diagnoses (2013). Ze vormen de tweede grootste bevolkingsgroep – na mannen die seks hebben met mannen – die getroffen wordt door hiv.
Het Vlaams Ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin reageerde op de hiv-crisis in deze bevolkingsgroep en gaf opdracht tot gerichte hiv-preventie. Dit ging in 1996 van start. onder de naam HIV-SAM project. Sindsdien promoten we seksuele gezondheid en hiv-preventie in de gemeenschappen van sub-Saharaans-Afrikaanse Migranten in Vlaanderen. Vandaag werken we met een beheersovereenkomst voor vijf jaar op basis van een open oproep voor terreinorganisaties (2016-2021). De prioriteiten in dat vijfjarig beleidsplan sturen ons huidig werk. Het plan wordt elk jaar bijgesteld en goedgekeurd door het Ministerie aan de hand van een gedetailleerd jaarplan. Ons werkt draagt ook bij tot de uitvoering van het nationale hiv-plan (2014).
Onze missie:
Het AT4SH Project heeft tot doel om seksuele gezondheid en welzijn te promoten bij de Sub-Saharaans-Afrikaanse gemeenschappen in Vlaanderen en het aantal gevallen van hiv/aids in deze bevolkingsgroep terug te dringen. Door te kiezen voor een brede, participatieve benadering, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs, willen we bijdragen tot een efficiënte “combination-prevention”. Dit omvat onder andere:
- Het verhogen van het bewustzijn rond hiv-preventie en seksuele gezondheid
- Het leveren van cultuursensitieve informatie en vorming op maat
- Het ontwikkelen en testen van interventies, met inbegrip van het bevorderen van hiv-testen en het doorverwijzen van mensen naar de gezondheidszorg
- Het bevorderen van het welzijn van mensen met hiv
We trachten ook de capaciteit inzake hiv-preventie van gemeenschapsorganisaties en professionele dienstverleners te verbeteren. Door samen te werken met gemeenschapsorganisaties en hun leiders, willen we hen een krachtdadig antwoord op hiv laten bieden, in een omgeving vrij van hiv-gerelateerd stigma en discriminatie.