Menu HIV-SAM Project · Africans against HIV

Onze acties gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek

Evidence-based werken is een van de kernprincipes naast de community-based participatieve en cultuursensitieve benaderingen. Dit betekent dat onze interventies en preventiematerialen gebaseerd zijn op eigen onderzoek of worden geleid door nationaal en/of internationaal onderzoek. Beide worden regelmatig herzien en bijgewerkt in overeenstemming met nieuwe wetenschappelijke richtlijnen over effectieve preventiemethoden om de hoge kwaliteit van onze activiteiten te waarborgen.

We houden onze interventies voortdurend in de gaten om de link tussen wetenschap en praktijk te versterken. Op deze manier dragen we bij aan het creëren van praktijkgericht bewijs gezien niet al ons operationele onderzoek kan voldoen aan de normen van hoogwaardig wetenschappelijk onderzoek. We gebruiken kwaliteitsverbeteringsmethoden om ervoor te zorgen dat onze preventieactiviteiten aan hoge kwaliteitsnormen voldoen.

Preventie van hoge kwaliteit moet worden gecontextualiseerd en afgestemd op de behoeften van de bevolking die ermee wordt geconfronteerd. Daarom gebruiken we kwalitatieve onderzoeksmethoden, bijvoorbeeld om belemmeringen voor HIV-testen in de gemeenschap te beoordelen. Dit voor de ontwikkeling van hulpmiddelen voor zorgverleners ter ondersteuning van de promotie van HIV-testen. Dit betreft zoals brochures, factsheets en richtlijnen voor HIV-testen op de eerste lijn. Een ander onderzoeksdomein heeft betrekking op het kwalitatief onderzoeken van hiv-gerelateerd stigma om deze barrière voor hiv-preventie en -zorg te kunnen verminderen.

Een van onze mijlpalen, het TOGETHER-project, had als doel om de dynamiek van de HIV-epidemie onder Afrikanen in gemeenschapssituaties in de stad Antwerpen te begrijpen. Deze studie leverde de eerste schattingen van hiv-prevalentie van Sub-Sahara Afrikanen in Antwerpen, die hebben geleid tot onze primaire preventieactiviteiten. Onze systematisch ontwikkelde psychosociale interventies zijn gericht op het verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen met hiv. Daarom wordt een wetenschappelijk mixed methods-onderzoek uitgevoerd om deze te evalueren.

We werken samen in Europese volksgezondheids- of onderzoeksprojecten, zoals het project EURO HIV EDAT, die gemeenschapsgerichte vrijwillige counseling en testen tracht te verbeteren, of de Europese aMASE-studie.

Ben je geïnteresseerd in onderzoek naar hiv bij Afrikaanse migranten?

Pilotworkshop “De cyclus doorbreken: de confrontatie aangaan met hiv-gerelateerd stigma en discriminatie in Afrikaanse gemeenschappen in reële situaties”

Met een zonnige zaterdag piloteren we de workshop “De cyclus doorbreken: de confrontatie met Hiv-gerelateerd stigma en discriminatie in Afrikaanse gemeenschappen in echte situaties” in Gent met 11 deelnemers in samenwerking met Basibomoko. De deelname was zeer actief, met veel relevante vragen over de complexiteit van Hiv-gerelateerd stigma als sociaal fenomeen. De workshop werd beoordeeld …

Read more »

Muungano jaarlijks nieuwjaarsdiner, 2024

In een gezellig restaurant ’t Hof van Eden in Groenpaats hadden de leden van de Muungano peer support groep onder begeleiding van AT4SH op zaterdag 24/02/24 hun traditionele nieuwjaarsdiner. Het diner werd bijgewoond door 12 leden en twee kinderen. Een WhatsApp-bericht op het sociale media platform van de groep van een van de deelnemers vat …

Read more »

Eerste bijeenkomst van het preventienetwerk van Afrikaanse gemeenschappen voor 2024 (24/02/2024)

Het eerste preventienetwerk voor Afrikaanse gemeenschappen was een succes. De bijeenkomst werd bijgewoond door vertegenwoordigers van onze vier belangrijkste organisaties – Bilenge, Acasia, Edo Association en Basibomuko en individuele vrijwilligers. Er was ook een goede balans in geslacht en leeftijd. De onderwerpen van de bijeenkomst waren a) “Confronteren met hiv-gerelateerde stigmatisering en discriminatie in Afrikaanse …

Read more »

COBA test Network Annual meeting – Barcelona

Van 24 tot 26 januari was Ddungu in Barcelona voor de jaarlijkse bijeenkomst van het COBA-testnetwerk. Het COBATEST-netwerk verbindt organisaties in heel Europa en Centraal-Azië die op de gemeenschap gebaseerde vrijwillige counseling en diensten op het gebied van soa/hiv-testen (CBVCT) aanbieden, en promoot testen, vroege diagnose en aansluiting op zorg in groepen/populaties die een hoog …

Read more »

Peer support en leerweekend voor mensen die leven met hiv

Zoals elk jaar kwamen de Muungano-groep en Sensoa Positief samen voor een weekend van ontmoeting en uitwisseling in Blankenberge van 29/9 tot 01/10/23. Onder de coördinatie van twee professionals van HIV SAM namen in totaal 22 leden van de Muungano-groep deel aan de bijeenkomst. De groep bestond uit een gemengd publiek van verschillende leeftijden en …

Read more »

Nieuwsgierig naar de promotie van seksuele gezondheid?

Lees volgend artikel en leer over: https://hivsam.be/wp-content/uploads/2022/06/HIV-SAM-MeetingSeunBlog-1_Page_1.png https://hivsam.be/wp-content/uploads/2022/06/HIV-SAM-MeetingSeunBlog-1_Page_2.png https://hivsam.be/wp-content/uploads/2022/06/HIV-SAM-MeetingSeunBlog-1_Page_3.png

Read more »

Nieuwsgierig naar het promoten van seksuele gezondheid?

Lees en ontdek: https://hivsam.be/wp-content/uploads/2022/06/HIV-SAM-MeetingSeunBlog-1_Page_1.png https://hivsam.be/wp-content/uploads/2022/06/HIV-SAM-MeetingSeunBlog-1_Page_2.png https://hivsam.be/wp-content/uploads/2022/06/HIV-SAM-MeetingSeunBlog-1_Page_3.png

Read more »

Krijg je tweede Covid vaccin

Kom je booster vaccin halen zonder afspraak op volgende data en locaties als je 80+ bent. Blijf gezond.

Read more »

Wil je weten wat de impact van Covid-19 is geweest op mensen die leven met HIV?

Veel leesplezier met het artikel van onze ambassadrice My K. HA, Post Doctoraal Onderzoeker aan de Universiteit van Antwerpen, voor alle vragen, opmerkingen, contacteer ons op hivsam@itg.be

Read more »

HIV, een chronische ziekte zoals de andere

Nog steeds bang voor hiv? Lees een aantal geruststellende feiten over hiv. Heb je nog vragen, opmerkingen, suggesties, contacteer ons dan op hivsam@itg.be

Read more »
More news »